Σελίδες 14

Αρχική

Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015

ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΟΥ ΜΑΡΤΙΝΟΥ



ΔΗΜΟΣ ΛΟΚΡΩΝ, ΜΑΡΤΙΝΟ ΠΕΜΠΤΗ, 29 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2015

Με μεγάλη επισημότητα και λαμπρότητα πραγματοποιήθηκαν την Πέμπτη 29 Ιανουαρίου 2015 επετειακές εορταστικές εκδηλώσεις για την Μάχη του Μαρτίνου (29 Ιανουαρίου 1829) από τον Δήμο Λοκρών. Το πρόγραμμα εορτασμών ξεκίνησε με έπαρση σημαίας και επίσημη δοξολογία στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών στο Μαρτίνο. Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση, κατάθεση στεφάνων και Εθνικός Ύμνος στο Μνημείο Βάσσου Μαυροβουνιώτη και ενός λεπτού σιγή.
Την παρέλαση των Δημοτικών, Γυμνασίων και Λυκείων σχολείων του Δήμου με τη συνοδεία της φιλαρμονικής του Δήμου Λοκρών παρακολούθησε και χειροκρότησε πλήθος κόσμου.

Η συνέχεια της Τελετής πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Τελετών Γυμνασίου Λυκείου Μαρτίνου. Η έναρξη έγινε με χαιρετισμό του Προέδρου της Τοπικής Κοινότητας του Μαρτίνου κ. Μύθη Γεώργιου. Τους επίσημους προσκεκλημένους και τις τοπικές αρχές και εξουσίες χαιρέτισε ο Δήμαρχος Λοκρών κ. Νικόλαος Λιόλιος, ο οποίος επεσήμανε την σπουδαιότητα τέτοιων εκδηλώσεων στους χαλεπούς καιρούς που διάγουμε και την ανάγκη της ενότητας, συνεργασίας και αλληλεγγύης ως ένα επίκαιρο μήνυμα για την επιβίωση του Ελληνικού λαού.

Την Αναδρομή στο Ιστορικό της Μάχης του Μαρτίνου έκανε η κ. Ιωάννα Μάστορα, Διδάκτωρ Φιλοσοφίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέας, Ερευνήτρια. Στην εμπεριστατωμένη και παραστατική ομιλία της παρουσίασε τη σπουδαιότητα της μάχης του Μαρτίνου και φώτισε τα πορτρέτα του Χιλίαρχου Βάσσου Μαυροβουνιώτη αλλά και των λοιπών πρωταγωνιστών της μάχης. "Τα πορτρέτα τους θα στολίζουν αενάως την χρυσή πινακοθήκη των Ελλήνων. Η μάχη του Μαρτίνου υπήρξε από τις σπουδαιότερες στην ευρύτερη περιοχή της Λοκρίδας κατά τη διάρκεια της Ελληνικής επανάστασης. Στο Μαρτίνο ο Μαχμούτ πασάς υπέστη πανωλεθρία ολοκληρωτική. Το σπουδαιότερο αποτέλεσμα της νικηφόρας μάχης για τους Έλληνες ήταν ότι  απέτρεψε τα Τουρκικά σχέδια για ανακατάληψη της Στερεάς Ελλάδας, εγκαρδίωσε τους Έλληνες κι έδωσε τη δυνατότητα στον Κυβερνήτη Ιωάννη Καποδίστρια να διαπραγματευτεί υπό διαφορετικούς και ευνοϊκότερους όρους τα σύνορα του ανεξάρτητου Ελληνικού κράτους».

Ακολούθησε η βράβευση επιτυχόντων μαθητών στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση. Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με παραδοσιακά τραγούδια από τις χορωδίες Ενορίας Ιερού Ναού Παμμεγίστων Ταξιαρχών και Ωδείου Αταλάντης.
Την Τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ κ. Καραναστάσης Απόστολος, κ. Βέτας Δημήτριος και η κ. Λέβα Βασιλική, ο Αντιπεριφερειάρχης της Περιφερειακής Ενότητας Φθιώτιδος κ. Καραϊσκος Ευθύμιος, οι Αντιδήμαρχοι κ.κ. Γιάννης Κούρος, Γεώργιος Σταθουλόπουλος και η κ.  Ιωάννα Θεοδοσίου και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Ηλίας Κολομτσάς, Δημοτικοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων, εκπαιδευτικοί, μαθητές, γονείς και πλήθος κόσμου. Την Τελετή συντόνισε ο κ. Αθανάσιος Γκριτζάπης.






«Εἷς οἰωνὸς ἄριστος, ἀμύνεσθαι περὶ πάτρης».

Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2015

ΤΟ ΨΙΘΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΙΒΥΛΛΑΣ

(φωτογραφία: Δ. Βαρδίκος)


ΤΟ ΨΙΘΥΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΣΙΒΥΛΛΑΣ
Στόλιζε το κορμί με χίλια δυο μεταξωτά,
Μην τα πιστεύεις για δικά σου
Στολίδια είναι μονάχα δανεικά.
Μην τα λατρέψεις.

Στον καύσωνα, να τρως λιτά,
στον παγετό, Γέμιζε το καζάνι.
Μην γίνει όμως η κοιλιά το πρώτο μέλημα.
Ξυπόλυτος θα πρέπει στον Ευρώτα να κοιμάσαι
Αν στο προστάξει μια ανθρώπινη ή εθνική ευθύνη.

Αγκάλιαζε τους πάντες και τα πάντα
μα μην τα υιοθετείς
Έχεις εσύ δικό σου μονοπάτι, να διαλέξεις.
Κι αν σφάλλουνε οι σύντροφοι,
Είναι δουλειά του Δία να τους δικάσει
Όχι δική σου.
Εσύ είσαι μόνο μια σκιά, μια πνοή,
Μια σκόνη αστρική.

Να γδύνεις την ψυχή σου τακτικά
Για να είσαι όμοιος και διαφορετικός
Μία νότα μοναχά στη μελωδία
Μια πινελιά εικαστική.
Στην αρμονία της όρχησης,
ένα και μόνο βήμα.

Χόρευε μες τον κύκλο με τα χέρια σου
σφιχτά δεμένα με τους άλλους
 μα μάθε μόνος να σφυρίζεις
στον ρυθμό όταν νυχτώνει,
να μην φοβάσαι τα θεριά
και γίνεις φορτικός για νανουρίσματα
κι απελπισμένος για παραμύθια μητρικά.

Να αφήνεις που και και που τον στολισμένο σου καθρέφτη
και να κοιτάς την ομορφιά
στις πολλαπλές του κόσμου τις εκδοχές και τις εκφάνσεις,
Είμαι εσύ ή εγώ που ομίλησε;
Είναι η Αθηνά; Η «αγορά»; Ο Δήμος;
Οι αναμνήσεις της ψυχής στα αστρικά ταξίδια;
 Μα όχι όχι.
Ομίλησε και πάλι η Σίβυλλα
Όποιος δεν την κατάλαβε
Δεν χόρεψε ποτέ τον Δελφικό παιάνα!

Η ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΣΗ ΕΓΙΝΕ ΜΕΤΑ ΤΟ ΜΑΘΗΜΑ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΡΧΗΣΗΣ
ΚΑΙ ΑΦΙΕΡΩΝΕΤΑΙ ΣΤΗΝ ΔΡΑ ΑΝΘΡΩΠΟΛΟΓΙΚΗΣ ΦΙΛΟΣΟΦΙΑΣ ΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ