Δευτέρα 18 Ιουνίου 2012

ΑΡΧΑΙΑ ΟΛΥΜΠΙΑ ΕΚΔΗΛΩΣΗ





Μια εξαιρετικά ενδιαφέρουσα εσπερίδα με θέμα το θεσμό της ευεργεσίας, πραγματοποιήθηκε την περασμένη Πέμπτη στο Συνεδριακό Κέντρο του ΣΠΑΠ στην Αρχαία Ολυμπία. Στο πλαίσιο... εκδηλώσεων του Εορτασμού της Διεθνούς Ολυμπιακής Ημέρας, η Ζ’ Εφορεία Αρχαιοτήτων Ολυμπίας και η Εταιρεία Ελλήνων Ευεργετών διοργάνωσαν την εκδήλωση «ο Θεσμός της ευεργεσίας από την αρχαιότητα έως σήμερον». Βασικοί εισηγητές ήταν ο διεθνολόγος και πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών Ανάστος Δημητρόπουλος και ο Σχολάρχης και τέως μέλος της Εφορείας της ΔΟΑ Γιώργος Δολιανίτης, Σημαντικές ήταν και οι τοποθετήσεις της προϊσταμένης της Ζ΄ΕΠΚΑ Γεωργίας Χατζή και της συγγραφέως και διδάκτωρος της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Ιωάννας Μάστορα. Μια εκδήλωση εξαιρετικά επίκαιρη όπως εξήγησε και ο πρόεδρος της Εταιρίας Ελλήνων Ευεργετών κ. Δημητρόπουλος.
Στην διάρκεια της εσπερίδας ο κ. Δολιανίτης παρουσίασε ένα μόνο μικρό τμήμα από τον εξαιρετικό μουσειακό θησαυρό με έγγραφα και δημοσιεύματα από τα τέλη του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, για τον Ευαγγέλη Ζάππα και τον Γεώργιο Αβέρωφ, δύο εθνικούς και Ολυμπιακούς ευεργέτες. Ο κ. Δολιανίτης στην ομιλία του αναφέρθηκε με λεπτομέρειες ακριβώς σε αυτούς τους δύο ευεργέτες, λέγοντας πως παράλληλα με τους εθνικούς πρέπει να δοθεί βαρύτητα και στους Ολυμπιακούς ευεργέτες. Έτσι στάθηκε στον δημιουργό των Ολυμπίων Ευαγγέλη Ζάππα και στον ανακαινιστή του Παναθηναϊκού Σταδίου Γεώργιο Αβέρωφ. Αναφέρθηκε στα τεκμήρια που αναφέρονται στην προσφορά των δύο αυτών ανδρών από εκείνη την εποχή και που η προσφορά τους είναι συνώνυμη της χορηγίας με την αρχαιοελληνική σημασία του όρου. Έκανε μια συνοπτική αναφορά στην ιστορία των χορηγών της δημιουργίας και ανακαίνισης του Παναθηναϊκού Σταδίου από την αρχαιότητα έως την διοργάνωση των Ολυμπίων, πολύ πριν την αναβίωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 1896, το 1870.
Ο κ. Δημητρόπουλος στην ομιλία του στάθηκε στην αξία και στο άθλο της ευεργεσίας «Εθνική και Οικουμενική Ενόραση». Εξήρε το μοναδικό αρχείο του κ. Δολιανίτη και στόχευσε στην αξία της ευεργεσίας και την προσφορά μεγάλων Ελλήνων ευεργετών του παρελθόντος που βοήθησαν να απελευθερωθεί η χώρα από τον Τούρκικο ζυγό, ενώ σχολίασε και την σημερινή κατάσταση για να καταλήξει στην αναγκαιότητα ύπαρξης νέων ευεργετών για τη χώρα μας, κυρίως μέσα από τους έλληνες της διασποράς. «Θα πρέπει να συμβάλουν στην ανάταξη της χώρας και το θέμα μας είναι πολύ επίκαιρο και αναζητούμε τέτοια πρότυπα» σχολίασε και αναφέρθηκε στον καπετάνιο Βασίλη Κωνσταντακόπουλο, που μετά την δημιουργία της τεράστιας και υπερπολυτελούς ξενοδοχειακής μονάδας στον τόπο του, έφυγε με πικρία πριν λίγους μήνες από τη ζωή.
«Η Εταιρία Ελλήνων Ευεργετών προσπαθεί να αναδείξει αυτές τις αξίες. Η Ηλεία έχει να παρουσιάσει σημαντικούς ευεργέτες όπως ο Ιωάννης Λάτσης, όπου θα τιμήσουμε τα δέκα χρόνια από το θάνατό του την επόμενη χρονιά σε ειδική τελετή. Υπάρχουν ευεργέτες με δράση στην Ηλεία, όπως ο Συγγρός με το παλαιό μουσείο, η Κυβέρνηση της Κύπρου και η οικογένεια Βαρδινογιάννη που στήριξαν τους πυρόπληκτους, προσφορές ελλήνων ιδιωτών». Ο κ. Δημητρόπουλος σχολίασε ακόμα πως αν το 18ο αιώνα οι μεγάλοι ευεργέτες κατάγονταν από την Ήπειρο, αυτοί του 20ου αιώνα είναι Πελοποννήσιοι, όπως ο Λάτσης, ο Αγγελόπουλος, ο Κωνσταντακόπουλος, ο Κωστόπουλος, ο Νιάρχος, ο Τσακόπουλος και αρκετοί άλλοι. Ανέφερε πως πρέπει να ξεπεράσουμε την εσωστρέφεια στην Ελλάδα και να δοθούν οι ευκαιρίες σε ανθρώπους που μπορούν και θέλουν να βοηθήσουν επενδύοντας σε ένα καλύτερο οικονομικό περιβάλλον στην χώρα. Ο κ. Δημητρόπουλος τόνισε πως θα γίνει από την Ελληνική Εταιρία Ευεργετών μια τεράστια προσπάθεια καταγραφής των ευεργετών στην Ελλάδα, κατά περιοχή και κατά δωρεά ή κληροδότημα. Η προϊσταμένη της Ζ’ ΕΠΚΑ Γεωργία Χατζή – Σπηλιοπούλου μίλησε για την «η Ευεργεσία ως διαχρονική πράξη πολιτισμού» όπου ανέλυσε την περίπτωση της Ολυμπίας, από την αρχαιότητα έως και σήμερα μετά τις πυρκαγιές του 2007, με αναφορές στα Ιδρύματα Λάτση και Λεβέντη, σχολιάζοντας την ευτυχή συνέχεια του θεσμού στην περιοχή. Τέλος η κα Μάστορα, Συγγραφέας στην ομιλία της αναφέρθηκε στις «ρίζες της Ολυμπιακής Παιδείας στον Αρχαίο Κόσμο» και παρουσίασε το βιβλίο της «Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ» που κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Αρναούτη.

http://www.allbooks.gr/book.php?TitlesID=180655

Τρίτη 5 Ιουνίου 2012

OLYMPIC EDUCATION




Η ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΟΛΥΜΠΙΑΚΗΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ

Το Ολυμπιακό Ιδεώδες ως μορφωτική Πράξη-
Ιστορική κι Επιστημολογική Ερμηνεία


Ο συλλεκτικός τόμος της Ιωάννας Μάστορα, Διδάκτορος Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών  παρουσιάζει την Ιστορία της Ολυμπιακής Παιδείας, τις θεμελιώδεις αξίες κι αρχές της Ολυμπιακής φιλοσοφίας και του πρωταρχικού στόχου του Ολυμπιακού Κινήματος, όπως αυτός προσλαμβάνεται και καταγράφεται από τους ηγέτες και τους ερευνητές του Ολυμπισμού. Εξετάζει το ιστορικό και φιλοσοφικό πλαίσιο μέσα στο οποίο γεννήθηκαν και θεμελιώθηκαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες στον αρχαίο κόσμο, καθώς και το πλαίσιο μέσα στο οποίο επανιδρύθηκαν οι αγώνες και θεμελιώθηκε το σύγχρονο Ολυμπιακό Κίνημα και οι αρχές του. Επιπλέον, καταγράφεται κι ερμηνεύεται η πολιτιστική κι εκπαιδευτική διάσταση των αγώνων και η οικουμενικότητά τους. Διερευνάται η σχέση μεταξύ Ολυμπιακής Φιλοσοφίας και πράξης στο σύγχρονο αθλητικό γίγνεσθαι. Εξετάζει ποια στοιχεία από το ιδεολογικό πλαίσιο του Ολυμπισμού δεν εφαρμόζονται στο σύγχρονο αθλητισμό και στην πραγματικότητα των Ολυμπιακών Αγώνων. H κρίση του Ολυμπιακού Κινήματος και του αθλητισμού ευρύτερα συσχετίζεται με την ανάγκη του επαναπροσδιορισμού των αγώνων και την εκπαιδευτική τους επένδυση. Παρουσιάζονται έρευνες που τεκμηριώνουν τον αντίκτυπο της κρίσης αυτής στην ηθική ανάπτυξη των νέων και αναδύουν την ανάγκη της καλλιέργειας των αθλητικών αξιών και την καθιέρωση της αθλητικής αγωγής και παιδείας. Παρουσιάζεται η ιστορική εξέλιξη των πιο αντιπροσωπευτικών προγραμμάτων Ολυμπιακής αγωγής σε διηπειρωτικό επίπεδο κι ερευνάται η αποτελεσματικότητα της εφαρμογής ενός παγκόσμιου πολύ-πολιτισμικού μοντέλου.  Το βιβλίο ευλογεί ο Οικουμενικός Πατριάρχης. Προλογίζουν η Ελληνική Ολυμπιακή Επιτροπή, Η Εθνική Επιτροπή της UNESCO, η Επιτροπή Ολυμπίων και Κληροδοτημάτων και ο Ομότιμος Καθηγητής του Πανεπιστημίου Αθηνών, τ. Αντιπρύταννης Αντώνιος Δανασσής Αφεντάκης. Το προοίμιο έγραψε ο Σπύρος Μερκούρης τ. Πρόεδρος Πολιτιστικών Πρωτευουσών. Κυκλοφορεί αποκλειστικά από τις Εκδόσεις Αρναούτη, Όμιλος Κύκλος (Κεντρικό: Χαριλάου Τρικούπη 42, Αθήνα,  Τηλέφωνα: 210-3615209,  210-3630271, 6977-2105496944-727865).