Τρίτη 23 Νοεμβρίου 2021
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ Συνέντευξη του εικαστικού δημιουργού Βασίλη Κορκολή
ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΓΝΩΣΗΣ ΚΑΙ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΥ
Συνέντευξη του εικαστικού δημιουργού Βασίλη Κορκολή
ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΣΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΓΛΥΠΤΩΝ ΤΗΣ ΑΚΡΟΠΟΛΗΣ
<
1. Πως δόμησες τη σύνθεση; Πώς το είχες σκεφτεί αρχικά:
Αρχικά θα ήθελα να αναφέρω, πως σε ό,τι έκανα έπαιρνα πολλές αναφορές από την πραγματικότητα. Κάθισα να ψάξω αναλυτικά τα αντικείμενά μου, ώστε να αποδώσω σωστά αναλογίες, τοποθέτηση και σημασία! Ήμουν επίσης σε άλλη διάσταση (άλλο state of mind) το διάστημα της δημιουργίας, το οποίο αποτυπώθηκε στις σημειώσεις
H κεντρική φιγούρα «Ιωάννα» στο κέντρο, φωτίζεται από τις ηλιαχτίδες που διαπερνούν τα σύννεφα (υποδηλώνοντας την ελπίδα για τη σωτηρία των αγαλμάτων. Σύννεφα από πάνω. Ναός με Καρυάτιδες στο πλάι, όπου οι αληθινές θα λάμπουν, φωτιζόμενες από τις ηλιαχτίδες και θα χρυσαφίζουν, ενώ οι ψεύτικες θα καίγονται και γίνονται σκόνη (Χάρτινες φωτιές). Θα την περιτριγυρίζουν αρχαία αγάλματα, το καθένα υποδηλώνει διαφορετικό σκοπό. Ο θεός Ερμής τρέχει να ανακοινώσει τα νέα περί αγώνα. Η Αθηνά βγαίνει από τα σύννεφα κοιτώντας ψηλά, στον ουρανό, στη νίκη. Η Άρτεμις τρέχει δεξιά μαζί με τον Ερμή για να υποδηλώσει την έννοια του κυνηγιού της κληρονομιάς μας, την πνευματική και πρακτική διεκδίκηση της επίσης. Ο Άτλαντας, σε άλλη σκηνή κάτω γωνία, υψώνοντας τη Γη με Δύναμη ως ένδειξη νίκης και “πανηγυρίσματος” ως προς την πολυπόθητη διεκδίκηση των καρυατίδων μας και ότι είναι ο ανδρικός τύπος της. Έξι χρωματισμένα στο έργο θα είναι μόνο στα σημεία που φωτίζονται από τον ήλιο.
Όταν ξεκίνησα να χρωματίζω τα σύννεφα και τον ουρανό με αυτά τα απαλά χρώματα, ξαφνικά, απότομα ένοιωσα πως έρχεται στη ζωή ένας ονειρικός κόσμος. Επίσης, λες και έρχεται στην πραγματικότητα μας αυτή η έντονα συναισθηματικά φορτισμένη σκηνή που απεικονίζω. Όσο για τον ουρανό, αυτό το απαλό πράσινο, cyan μπλε και Red Magenta βγάζει αυτή την θετική ενέργεια ενός χαρούμενου σαββατιάτικου πρωινού ξυπνήματος, την αρχή μιας καινούργιας μέρας που καθιερώνει τη δυνατή μαζική εκστρατεία ενάντια σε εκείνους που επί του παρόντος κατέχουν την εθνική μας κληρονομιά! Καθώς κι (έμμεσα ενδεχομένως) το σημάδι της πολυπόθητης επιτυχίας, την οποία επιτυχία και δυναμισμό βγάζουν και οι ήρωες της ιστορίας μας μέσω της στάσης τους (για αυτό επέλεξα τις συγκεκριμένες μάσα από διάφορες). Είχα ως πρότυπο τα σύννεφα του Van Gogh από τον πίνακά του : κυπαρίσσια στο σταχοχώραφο και δημιούργησα τα δικά μου σε συνδυασμό με τη δική μου ματιά, ερμηνεία και προσωπική θέληση. Πιστεύω πως όλα τα ιστορικά και μυθολογικά πρόσωπα που πρόσθεσα στο έργο, δένουν τέλεια μεταξύ τους και δημιουργούν μια ξεκάθαρη εκστατική ατμόσφαιρα.
2. Πώς προχώρησες με την εικαστική διαδικασία;
Με δυσκόλεψε λίγο το να φέρω σωστά τις αναλογίες μεταξύ ηρώων ώστε να αναδειχθεί το βάθος και πρωτίστως το ανάστημα των θεϊκων μορφών. Έπρεπε να βρω τη χρυσή τομή ανάμεσα σε αυτά τα 2 !
3. Θέλεις να μας αναφέρεις κάποιες ιδιαίτερες στιγμές από το ημερολόγιο κατά την διάρκεια της δημιουργίας.
Γιατί όχι;
ΗΜΕΡΟΛΟΓΙΟ ΣΗΜΕΙΩΣΕΩΝ
27/4
Προσπαθώ να βλέπω βίντεοclip και να ακούω μουσική με νόημα καθώς κ’ High Class για να έχω μια αντίστοιχη προωθημένη Ηigh C. ψυχολογία, θυμίζοντάς και ξαναθυμίζοντάς στον εαυτό μου, το πόσο σοβαρά και επαγγελματικά μπορώ να δουλέψω. Δίνοντάς μου επίσης αρκετά ψαγμένες σκέψεις και ως προς το αρχαιοελληνικό Ιστορικό υψηλού επιπέδου θέματος της παραγγελίας, αλλά και σε γενικότερο πλαίσιο. Έτσι μπορώ και βγάζω όλον αυτόν τον πλούτο ιδεών, σκέψεων άλλα και συναισθημάτων μου στον καμβά.
(Ξανά) Έχω ρίξει επίσης κ αρκετή μελέτη επάνω στο ζητούμενο αντικείμενο, κάτι που με βοηθά αρκετά και με οδηγεί στο όμορφο αποτέλεσμα.
Ώρα 6:22 μμ. ακούω βίντεο όπου ένας ταξιδιώτης δείχνει την ζωή λαών-χωριών της Αφρικής, ζώντας μαζί τους με την φίλη του...
~Πάντα να είμαστε ευγνώμων για αυτό που έχουμε~
Να σεβόμαστε άλλους πολιτισμούς όπως μας σέβονται αυτοί.
Δεν είναι ντροπή να μελετάς κ’ να ζεις-βοηθάς πολιτισμούς όπως της Αφρικής με ξεκάθαρα λιγότερο προχωρημένο και “Ιστορικά πλούσιο” πολιτισμό απ’ τον δικό μας ή της Αμερικής π.χ. Ακόμη και από εκεί μπορείς να μάθεις αρκετά πράγματα και να καταλάβεις αξίες- προτεραιότητες.
Σκέφτομαι πολύ προσεκτικά το τι θα γράψω, ώστε να έχω από τώρα έτοιμο έναν όμορφο, έξυπνο και ακριβή πρόλογο.
Η σχολή και οι σφαιρικές γνώσεις που προσφέρει με έχει βοηθήσει με το παραπάνω σε αυτό.
7:58
Από εδώ και στο εξής δεν σκέφτομαι καν τον χώρο του χαρτιού, γράφω όσο ανοικτά και μεγάλα θέλω.
Σκεπτικό : έχω δίπλα μου 50 χαρτιά έτοιμα να ποτίσουν με μελάνι και αφοσίωση.
Εξάλλου όπως ξέρουμε από την εποχή της αρχαίας Ελλάδας, στην τέχνη μόνο όταν λειτουργείς με άπλα, αφοβία ελευθερία και υλικό κατάλοιπο είσαι σωστός-αληθινός καλλιτέχνης (από τις βασικότερες συμβουλές)! Όλα δεν μπορείς να τα γράφεις, θα ήσουν πρωί βράδυ σε ένα τετράδιο.
Ξέρω πως δεν χρειάζεται να γράφω την κάθε μου Γενικότερη σκέψη αλλά χρειάζεται. Τα πιο πολλά τα ξεχνάμε. Γράφοντάς τα και ακονίζεις το μυαλό και το προθερμαίνεις + το χέρι πριν την εργασία. Έτσι λοιπόν μπορείς αν χρειαστεί μετά, να κοιτάξεις τις εγγεγραμμένες σου σκέψεις και να βοηθηθείς.
~Διορθώνω τις αναλογίες-αποστάσεις μεταξύ Ιωάννας-Ερμή~ (χρυσή τομή που είπα πιο πάνω)
7:16 Βαθιά μελέτη για την Άρτια αποτύπωση της Ιωάννας.
Για να αποτυπώσω όσο πιο τέλεια γίνεται την επιδερμίδα, τα χρώματα και τις τονικότητες της Ιωάννας σαν ένα άρτιο σύνολο ως προς τον ρεαλισμό τους, εκτεθειμένα στον σκληρό φωτισμό του Ελληνικού... Η καλύτερα Αρχαιοελληνικού Ηλίου και την κλίση του ως προς αυτήν αλλά και το έργο συνολικά : είχα ως βάση την φωτογραφία της με το φόρεμα, η οποία ήταν αρκετά σκοτεινή χωρίς ιδιαίτερες τονικές αντιθέσεις στην υλικότητά της (καθώς ήταν τραβηγμένη υπό την σκιά αρκετών δέντρων το απόγευμα) και έτσι οδηγήθηκα στο να αναζητήσω στο διαδίκτυο εικόνες από ηλιόφωτα γυναικεία σώματα υπό τον Ελλ. Ήλιο. Παρατήρησα όσο καλύτερα μπορούσα, τους χρωματισμούς σε σώμα κ’ φόρεμα, την επίδραση και το αποτέλεσμα που δίνει το ελάχιστο φως της εικόνας επάνω τους.
Έκανα λοιπόν μια σμίξη των συνθηκών της φωτογραφίας, τον τύπο δέρματος και μαλλιών της Ιωάννας, μαζί με εκείνα των μοντέλων του Internet και με τα χρώματα όπου κατέχει η Αρχαία Ελλάδα. Με πρότυπο μια αναπαράστασή τους (σύγχρονη) που μου έστειλε η ίδια η απεικονιζομένη (είχε φιγούρες μέσα).
Και τελικώς, με πολλή υπομονή κι επιμονή στην σωστή, πλούσια, μελένια ανάμειξη των χρωμάτων στην παλέτα μου. Με βάση τα 3 αυτά πρότυπα, τοποθέτησα τα χρώματά μου έτσι όπως βλέπετε στην εικόνα του έργου μου.
Γενικώς, για ολόκληρο το έργο είχα εκτυπώσει εικόνες, άλλες τις αποθήκευα στο Laptop μου, αρκετές για να καλύψουν το μέγιστο ρεαλισμό του έργου μου.
Α, στα μαλλιά της Ιωάννας π.χ. ξεκίνησα με τα χρώματα της φωτογραφίας επακριβώς. Ύστερα, ασχολήθηκα με τα στοιχεία των δεύτερων προτύπων (ήταν η προσωπική επιλογή μου).
ΣΜ4
Τον θεώρησα τον πιο σωστό τρόπο απόδοσης για το σημείο (λόγω τονικότητας)
9:08
Πλέον με το αποτέλεσμα που έχω κάνει στο έργο, πραγματικά πιστεύω πως όλη η ξεκούραση που πήρα τελευταία, αλλά και οι διάφορες ασκήσεις αντιγραφής και μελέτης που έχω κάνει επάνω σε διάφορα, διαφορετικά ως προς το στιλ, τεχνοτροπία, αντίληψη του κόσμου, απόδοση μορφών, έργα ζωγράφων.. Μου ήταν απαραίτητη και με βοήθησε άπειρα στο να εξελιχθώ διότι, δοκιμάζοντας τόσα πολλά καινούρια πράγματα, αντλείς και συγκρατείς στο μυαλό σου άλλα τόσα θετικά από τον κάθε ζωγράφο... δεν φαντάζεστε πόσα.. Δεν είναι τυχαίο που η άσκηση τούτη είναι μια από τις βασικότερες, του πρώτου εξαμήνου της Ανωτάτης σχολής καλών Τεχνών Ιωαννίνων. Όταν λοιπόν έρθει η ώρα να μεγαλουργήσεις, δίνοντάς τα όλα για την ποιότητα του έργου σου, αυτές τις πληροφορίες που αποκόμισες, τις έχεις πρόχειρες να σου πετάγονται από εδώ κι εκεί, αλλά και να σου βγαίνουν με έναν αυθορμητισμό στις χειρονομίες σου, αναλόγως με το περιεχόμενο του έργου, σημείο που επεξεργάζεσαι. Στον διαχωρισμό του πάνω και κάτω κάτω κόσμου να ζωγραφίσω, περιμετρικά της γραμμής διαφοροποίησης.
Το πανί του καμβά σκισμένο και αναδιπλωμένο λες και σκίζεται το από πάνω έργο και φανερώνεται το κάτω με τον Άτλαντα (σαν να ήταν μυστικό, κρυμμένο καλά την στιγμή που κάποιος το ανακάλυψε... να ανακάλυψε δηλαδή τον παντοδύναμο υποστηρικτή της παράστασης που διαδραματίζει την κατάσταση, αυτήν της μάχης ολονών τους για την επιστροφή των αγαλμάτων. Όπως και τα βάσανα που περνά, ούτως ώστε να τους κρατήσει.
ΣΜ 5
Κάθομαι και κοιτώ το έργο μου με τις ώρες καθώς ταυτοχρόνως, του κάνω 1000 διαφορετικές επεξεργασίες στο μυαλό μου. Μέχρι να βρω τις καλύτερες- πιο ταιριαστές και αληθοφανείς με βάση το ζητούμενο που έχω και τις αποδίδω. (Δοκιμάζω πολλές σε κενό χαρτί).
3/5
Το έργο πάει προς την πορεία του προσχεδίου
-Σκιές -Τοποθέτηση
Να βάζω σκιές και χρώματα, μελάνια στα προσχέδιά μου. Να τους δίνω διαρκή προσοχή καθόλη την πορεία του έργου. Να κάνω την Αθηνά να εκπέμπει φως με την λευκή της επιδερμίδα από τον ουρανό, σαν δεύτερος ήλιος. Δεύτερη πηγή φωτός στο έργο όπου θα συνεπάγεται με έναν δεύτερο συντελεστή φωτοσκίασης και με δεύτερες σκιές με διαφορετική κλίση, από εκείνες του ηλίου... και απαλότερες.
Στην πάνω αριστερή πλευρά του πίνακα, επάνω ακριβώς από το κράνος του Ερμή, βάρυνα τον ουρανό με μια μίξη και συνδυασμό χρωμάτων, πολύ παρόμοια με εκείνη του Άτλαντα από κάτω. Έτσι φαίνεται (την προφανή αναφορά που υπήρχε εξ αρχής) πως ο πάνω και κάτω κόσμος ανήκει στο ίδιο πεδίο. Επίσης δένουν πολύ καλύτερα και ζωντανά στο έργο έτσι.
Πρόσεξα η διαχώριση της ακτίνας φωτός του ουρανού και πρωτίστως, η βαρύτερη διπλανή της ακτίνα σκίασης να πέφτει ακριβώς στην γραμμή διαχωρισμού των κόσμων (κάτω) (για Γεωμετρία)
ΣΜ6 9:15 6 Μαΐου
Έχω κουραστεί, έχω κάνει πολλές αλλαγές,
Τώρα, πιστεύω έχω φτάσει σε ένα εντάξει προς ωραίο αποτέλεσμα διότι, έχει το έργο μέσα πράγματα, αρετές και ουσιώδης σκέψεις που του δίνουν
Βέβαια σε αρκετά στάδια με είχε πιάσει ένα άγχος του αν θα τα καταφέρω, του αν αξίζει (για τις στιγμές εκείνες που ήμουν κουρασμένος) να το συνεχίσω, να ξοδέψω χρόνο και υλικά, έλεγα όμως άμεσα
“Θέλω να κάνω το καλύτερο δυνατόν για την Ιωάννα...
10:20
Το σημαντικό είναι ότι προχωρά καλά.. Και για να λέμε την αλήθεια.. Ποιο καλό μου έργο δεν έχει περάσει από στάδιο που να θέλω να τα παρατήσω.. Στάδιο που να μην μου βγαίνει απλούστερα.. Να νοιώθω... πως είναι αποτυχία;
Εντάξει, κάποια υπάρχουν αλλά καταλαβαίνετε τι εννοώ, κάποτε είναι και αυτό ένα στάδιο της πορείας του. Ακολουθεί ευαισθησία κι αγάπη που προσπαθώ να του προσφέρω, συνεπώς αναδεικνύεται εκ της λογικής αυτής. (από εκεί πιστεύω δηλαδή είναι σωστό να αναδειχθεί κάτι).
ΣΜ7 11/5 (βράδυ, 12-4)
Η γεωμετρία της σύνθεσης, θυμίζει τόξο έτοιμο να φορτώσει και να ρίξει! Στην συγκεκριμένη περίπτωση τον Ερμή, να ρίξει με την βοήθεια των τριών άλλων, για να διαδώσει τα νέα.
Μεσημέρι 2:54 11/5
Πεινάω και έτσι όπως βλέπω αυτά τα πανέμορφα απαλά σύννεφα του πίνακα, νοιώθω πως μπορώ να τα πιάσω, να τα ζουλήξω σαν απαλά γλυκά ντόνατς και να τα φάω!
Οι αναλογίες της Αθηνάς είναι τόσο μεγαλύτερες από τις υπόλοιπες μορφές διότι το χρυσελεφάντινο άγαλμά της, είχε ύψος περίπου 12 μέτρα. Ήθελα να δείξω έντονα τον δυναμισμό και την υπεροψία, προσθέτοντας αυτό το στοιχείο.
Σημείωση: (δεν θυμάμαι αν την ξανάγραψα κάπου, έγραψα τότε*).
Να σχεδιάζω εξαρχής με άριστη ακρίβεια στο σχέδιο κ’ στην σωστή τοποθέτηση των πραγμάτων στον χώρο, τα έργα μου πάντοτε. Αυτό μου ταιριάζει εμένα, ακριβώς όπως δούλεψα τον Άτλαντα δηλαδή, να δουλεύω όλο το έργο..
Είναι ωραίο στοιχείο το απαλό δέρμα και ενδυμασία των φιγούρων σε συνδυασμό με τις βαριές τους σκιές.
13/5/21
Τελικά χρειάστηκαν να μπουν αυτά τα μερικά ‘’ζωντανά’’ έντονα χρώματα. Αυτά τα εκρηκτικά στοιχεία σε κάποια σημεία του έργου διότι του δίνουν ζωή και σπάν αυτήν υπερβολική απαλότητα, όπως και τα σκούρα έντονα που μπήκαν >> εκείνη την υπερβ. Φωτεινότητα παύλα ‘ξέβαμμα” του έργου.
Καταλήγω λοιπόν (όχι σε κάθε έργο απαραίτητα) ότι χρειάζονται διάφορα στοιχεία, ώστε να σπάει το ένα την υπερβολή του άλλου φέρνοντας το έργο σου σε μία ισορροπία, προσθέτοντας ταυτόχρονα μια ποικιλία γραφών, με αρετές εικαστικές. Εκπέμπει εξυπνάδα ως προς τον δημιουργό, ο οποίος πήρε την απόφαση να πράξει κατά αυτόν τον τρόπο.
ΣΜ8
3:47
Χαζεύοντας και παρατηρώντας τον πίνακα, με όλες αυτές τις χρυσαφένιες αποχρώσεις στα χρώματά του, μου θυμίζει την χρυσή εποχή του Περικλή!
Να προσθέσω ένα άγαλμά του να αχνοφαίνεται πίσω;
10:38 14/5
Δεν γράφω υπερβολές, μη αντάξιες της όψης που αντικρίζω.
Εδώ και 3 μέρες δουλεύω μέχρι τις 4.
Σημείωση: Να βάζω ζωντανά χρώματα στα έργα μου κι ας μην υπάρχουν στην αναφορά. Στην ζωγραφική, κάνουμε το έργο καλύτερο από την φωτογραφία.
ΣΜ9
Για τα χρώματα των βράχων του εδάφους, χρησιμοποίησα το πρότυπο που μου έδωσε η Ιωάννα, ταυτόχρονα κοιτώ να δένουν σωστά με το υπόλοιπο έργο, όπως και με τον μαγευτικό εκστατικό φωτισμό.
Ο πάνω κόσμος πρέπει να έχει ζωντανά χρώματα,
Να συμβαίνει η αντίθεση αυτή με τον κάτω, ο οποίος βρίσκεται εκτός ατμόσφαιρας.
Ο Άτλαντας κουβαλάει όλο το σκηνικό του έργου, επιτρέποντας στους αγαπητούς μας ήρωες να κάνουν πραγματικότητα τα όνειρά τους. Την απεικονιζόμενη παραδεισένια ημέρα αυτή!
1:23 π.μ. 20 Μαΐου
Σε όποια περιοχή του έργου ζωγραφίζω μπαίνω μέσα, στον Άτλα, στον κάτω κόσμο!
Οι Καρυάτιδες, δεν επηρεάζονται από τη διπλή φωτοσκίαση διότι, είναι χρυσές στο έργο, συνεπώς κάνουν δυνατή αντανάκλαση του φωτός που τις χτυπά κι έτσι γίνονται πομποί φωτός οι ίδιες. Ά! Με την Άρτεμη μπορώ να αποδώσω την αντανάκλασή τους πάνω της.
21/5
Τώρα κ’ το κηρύκειο του Ερμή λάμπει, μαζί με τα υπόλοιπα περίλαμπρα αντικείμενα παρουσιάζεται έντονα η μυθικότητα. Όπως (παιδική ανάμνηση) στο YuGiOh, με τα επτά μυθικά αντικείμενα της αρχαίας Αιγύπτου, τα οποία ενωμένα συνέθεταν δυνάμεις ικανές να αλλάξουν τον κόσμο. Τα αντίστοιχα δικά μας είναι μαζεμένα σε έναν πίνακα.
ΣΜ 10
ΕΙΝΑΙ ΟΛΑ ΥΠΕΡΟΧΑ!
Νοιώθω πως με αυτό το έργο ξεκινάω ένα σημαντικό βήμα στην εκπλήρωση πολλών πραγμάτων! Προσπαθώ να κάνω τον Άτλα φωτεινότερο από την φωτογραφία, στα φώτα του και σκοτεινότερο στα σκούρα του.. με πλούτο χρώματος. Ερμηνεύω τα δύο κυκλικά σύννεφα αριστερά από το κηρύκειο του Ερμή σαν το οχτώ του απείρου, ο σταυρός του είναι το κηρύκειο... (θα μπορούσε να μην αναφερθεί, να το βρει μόνος του ο θεατής. Επίσης μου βγήκε αυθόρμητα, χωρίς να το έχω σκοπό, ύστερα το πρόσεξα).
ΣΜ 11
Σε αυτό το έργο, κατανόησα το πόσο πραγματικά σημαντική είναι η σπάτουλα για ένα έργο το οποίο έχει μέσα αρχιτεκτονική! Στις τελευταίες ημέρες δουλειάς, οι πινελιές όλες μπήκανε ατρόμητα κι ακριβώς όπως τις είχα οραματιστεί να μπουν επάνω. Τώρα, βλέπω το έργο και χαίρομαι με αυτό!
Εμπνεύστηκα από τον Raphael για την γεωμετρία της σύνθεσης
22/5
Πραγματικά σε προηγούμενα στάδια του έργου σκέφτηκα ακόμη και να το πετάξω, δεν μου άρεσε καθόλου, αυτό είναι ένα στάδιο όπου όλες οι μεγαλουργίες μου έχουν περάσει! Κυριολεκτικά, ως τώρα.
4:02 π.μ. 23/5
Έχω συγκινηθεί πραγματικά με το αποτέλεσμα*, τα φώτα, οι σκιάσεις, ο διπλός συντελεστής τους (3πλός κάπου), η προσοχή και η ελευθερία.. Η φαντασιακή ελευθερία, οι αντανακλάσεις τόσο των ακτινών, φανερές στο εναέριο οπτικό πεδίο όσο των μαρμάρων.. Είπα κάποια, μου αρέσουν όλα!
ΣΗΜ 12
ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΑΓΓΙΓΜΑ
Καταρχήν: Είναι η ρεαλιστικότερη εκδοχή που μπορούσα να δώσω σε ένα έργο όπου συνδυάζει φαντασία και πραγματικότητα.
3:21 26/5
Όπως είχα αναφέρει στο γαλάζιο κείμενο των σημειώσεων 4
<<Να ζωγραφίσω: Το πανί του καμβά σκισμένο και αναδιπλωμένο λες και σκίζεται το από πάνω έργο και φανερώνεται το κάτω με τον Άτλαντα>>
Επιχείρησα λοιπόν να το κάνω (κρατώντας το για το τέλος). Έσκισα και αναδίπλωσα λοιπόν έναν μουσαμά-πανί, ο οποίος είναι καρφωμένος σε τελάρο, το οποίο περιέχει παλαιότερό μου έργο. Τον έστριψα διαγώνια και τον έπιασα με πιαστράκια σε μια σπιτική κατασκευή στερέωσης (δουλεμένη στο χέρι).. Τον έστησα με προσοχή επίσης σε σημείο όπου το φώς από την λάμπα του ταβανιού να πέφτει κάθετα επάνω του, 90 μοίρες δηλαδή (με μία απόσταση προς τα πίσω), ώστε οι σκιές του να έχουν ακριβώς την ίδια κλίση, όπου θα είχαν σε συνθήκες έκθεσης.. Έχοντας δυνατό φωτισμό να αγκαλιάζει το δημιούργημα κεντρικά και από πάνω.
Πήρα μία προς μία τις διαστάσεις του, αντιγράφοντας τις φόρμες του σκισίματός του σε χαρτί Α4.. Ακούμπησα το χαρτί στις σκιάσεις που έκανε δηλαδή και στην συνέχεια πάτησα τις φόρμες τους με μολύβι. Το θεώρησα όμως ‘κλεψιά’, μαζί και μείωση της αξίας που έχει το μέτρημα με το μάτι (κάτι που δεν ισχύει καθόλου, είναι ένας τρόπος απόδοσης του ζωγράφου.. Μάλιστα κάτι παρόμοιο κάνουμε στα αυτό πορτραίτα από καθρέπτη, άσκηση 2ου εξαμήνου Ιωάννινα*), οπότε χαρτί πετάχτηκε και απλά πήρα κάποιες βασικές μετρήσεις από κοντά, αρκετές για να με βάλουν στην λογική των πραγματικών του διαστάσεων κι από εκεί και πέρα, έκοβε το μάτι και το ακολουθούσε το χέρι, με μέγιστη παρατήρηση ώστε να βρεθεί όσο πιο τέλεια γίνεται.
*Ο καθένας είναι ελεύθερος να μετρήσει τον εαυτό του 1 προς 1, σε πραγματικές διαστάσεις με οποιονδήποτε τρόπο μπορεί να εφεύρει. Οι καθηγητές μας πρότειναν να εφεύρουμε όσους θέλουμε. (Εγώ ακούμπαγα την βελόνα στο πρόσωπο ενώ κοιτιόμουν στον καθρέπτη για σιγουριά, να βγω απόλυτος).
4. Ποια είναι η κεντρική φιγούρα; Είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό ή αποκύημα φαντασιακό;
Είναι ένα πρόσωπο υπαρκτό. Πρόκειται για την Ιωάννα Μάστορα, συγγραφέα, Καθηγήτρια και Διδάκτορα Φιλοσοφίας του ΕΚΠΑ. Είναι τακτικό Μέλος για την επιστροφή των γλυπτών της Ακρόπολης. Συζητήσαμε και ανταλλάξαμε απόψεις για το φιλοσοφικό υπόβαθρο και τη σημασία της επιστροφής των γλυπτών. Στο πρόσωπο της Ιωάννας, έχω ζωντανέψει μια σύγχρονη Ελληνίδα Καρυάτιδα, ζώσα μορφή.
5. Το έργο είναι επίκαιρο και διαχρονικό. Που θα εκτεθεί;
Το έργο θα εκτεθεί στην Έκθεση που διοργανώνει η UNESCO Πειραιώς και Νήσων με πρωτοβουλία του κ. Ιωάννη Μαρωνίτη. Δεν είναι τυχαίο ότι ο ίδιος ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κωνσταντίνος Μητσοτάκης ανέφερε στον Βρεττανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον κατά την πρόσφατη συνάντηση που είχαν στο Λονδίνο:
«Το αίτημά μας δεν είναι φωτοβολίδα. Θα επιμείνουμε με μεθοδικότητα.»
Εγγραφή σε:
Αναρτήσεις (Atom)