Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟ ΧΟΡΟΔΡΑΜΑ ΣΑΝ ΑΥΛΟ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟ-ΜΙΑ ΣΥΜΒΟΛΗ ΣΤΟΝ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΟΛΙΤΙΣΜΟ

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΠΑΡΑΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΧΟΡΟΘΕΑΤΡΙΚΟΥ ΔΡΩΜΕΝΟΥ 
«…ΣΑΝ ΑΫΛΟ ΠΕΤΟΥΜΕΝΟ...» 
ΣΤΟ ΑΝΟΙΚΤΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΗΛΙΟΥΠΟΛΗΣ
για τη θέση της γυναίκας
στον πόλεμο και στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία.

ΣΚΗΝΟΘΕΣΙΑ ΚΑΙ ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ ΟΡΧΗΣΗΣ: ΑΝΝΑ ΛΑΖΟΥ







Στο πρόγραμμα εκδηλώσεων του Ανοιχτού Πανεπιστημίου του Δήμου Ηλιούπολης εντάσσεται η παράσταση του χοροθεατρικού δρώμενου «… Σαν άυλο πετούμενο….» την Δευτέρα, 25 Μαϊου και ώρα 7μμ . Το έργο βασίζεται σε δραματοποιημένα κείμενα της συγγραφέως – λογοτέχνιδας, Γιώτας Φωτιάδου – Μπαλαφούτη που αναφέρονται στη θέση της γυναίκας στον πόλεμο και στην πρόσφατη Ελληνική ιστορία του 20ού αιώνα, εκφράζοντας με ποιητικό λόγο που παραπέμπει στο δημοτικό τραγούδι το βίωμα του αποχωρισμού της μάνας από το παιδί, την οργή και τη συγχώρεση, σχόλια για τη ζωή και το θάνατο.
Η ηρωίδα του έργου στην οποία αναφέρεται η παράσταση «… Σαν άυλο πετούμενο….», ήταν πραγματικό πρόσωπο από τα μέρη της Τσούκας και η ιστορία της διαδραματίσθηκε πραγματικά στα Στάγια – χωριό της περιοχής της Σπερχειάδας, την περίοδο μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Η παράσταση εντάσσει τα θέματα αυτά σε ένα πλαίσιο ιστορικής συνέχειας του Ελληνικού πολιτισμού, από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα. Η παράσταση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Πολιτιστικής Πρωτοβουλίας Νέων - YOU.C.I., της ερευνητικής και καλλιτεχνικής ομάδας δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι και της Ομάδας Μελέτης Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου «Δόρα Στράτου».
Η σκηνοθεσία είναι της Άννας Λάζου και η παράσταση πλαισιώνεται από χορευτικά δρώμενα και πρωτότυπες μουσικές συνθέσεις των Δ. Λαζαρίδη, Π. Αποστολίδη και Κ. Ξωμερωτάκη, που αναδεικνύουν τη διαχρονικότητα του Ελληνικού πολιτισμού, με παράλληλη προβολή οπτικοακουστικό υλικού. Το στίγμα και ο σκοπός της συγκεκριμένης παράστασης είναι επί πλέον, η γνωριμία και εξοικείωση του κοινού, αλλά και της εκπαιδευτικής κοινότητας, με ένα νέο εκπαιδευτικό θεσμό, που περιλαμβάνει αμιγώς στοιχεία της ελληνικής διαχρονικής τέχνης και αισθητικής κι εμπνέεται, τόσο από την αρχαιότητα, όσο και από την νεότερη και πρόσφατη ιστορία μας.
Παίζουν οι:
Σβετλάνα Βόλκοβα Οπτασία, 
Ελένη Γιακουμάκη, Νύφη, 
Άννα Λάζου, Μάνα, 
Σοφία Σγουράκη, Πόρνη – Άυλο, 
Σάκης Βαρδίκος Αφηγητής
Ελλάνθεια Παππά, Αφηγήτρια 
και χορεύουν οι
Πόπη Βαρουδάκη 
Μαρία Βέργου
Ειρήνη Κοσμά
Ιωάννα Μάστορα
Κατερίνα Μπιλίνη
Ήρων Νινιός
Μυρτώ Νάκου
Άννα Φραντζή
Την όρχηση επιμελείται η Δρ. Άννα Λάζου και συμβάλλουν η χορογράφος Φιφίκα Νικολοπούλου και η Δρ. Ιωάννα Μάστορα.
Καλλιτεχνική επιμέλεια και φώτα: Δημήτρης Κατσιδονιώτης
Το συγκεκριμένο δρώμενο, έχει παρουσιαστεί με ιδιαίτερη επιτυχία και θερμή υποδοχή από το κοινό ως τώρα στο Μουσείο Ιστορίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, στο πλαίσιο ημερίδας για την Τέχνη και τη Φιλοσοφία στην Εκπαίδευση και στο Θέατρο «Δόρα Στράτου», στο πλαίσιο παρουσίασης της μελέτης του αρχαίου ελληνικού χορού, στο Φεστιβάλ – αφιέρωμα στον Μ. Κατράκη της ΚΝΕ - ΟΔΗΓΗΤΗ στο Σύγχρονο Θέατρο Αθήνας, στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο ΑΡΤΕΜΙΣ του Δήμου Μαρκόπουλου Μεσογαίας, στο Συνεδριακό Κέντρο Σπερχειάδας κ.α.
Η συγγραφέας και ποιήτρια Γιώτα Φωτιάδου – Μπαλαφούτη, με καταγωγή από τη Βέροια της Μακεδονίας, εμφανίστηκε στα γράμματα με το βιβλίο ποιημάτων της «Σκιρτήματα», στις εκδόσεις Κέδρος, το 1973. Ακολούθησαν τα έργα «Ποτέ Ξανά», πεζογράφημα, Σύγχρονη Εποχή, 1979, Α και Β έκδοση το 1980 και πέντε ακόμη εκδόσεις από τον Καστανιώτη, «Κρα – Κρα», διηγήματα, Κέδρος, 1980, «Άσε το βιβλίο, το γάλα φέρε», μυθιστόρημα, Καστανιώτης, 1983, «Όλα τα ζωάκια αντάμα», λογοτεχνία για παιδιά, Καστανιώτης, 1985, «Με τ’ ασπροπούλια τ’ ουρανού», ποιήματα, Καστανιώτης, 1986, «Χωρίς Δικαίωση», μυθιστόρημα, Επικαιρότητα, 1988, «Παλιού Ουρανού Χαλάσματα», διηγήματα, Γκοβόστης 1991, «Εμείς οι Βλάχοι», μυθιστόρημα, Καλέντης 1991, «Ποντιακές Ιστορίες και Αφηγήσεις», διηγήματα, Ιωλκός 1995 (σε ποντιακή διάλεκτο), «Πανσέληνος η Σύλληψή σου», Ποίηση, Όμβρος, 1996 (και σε μετάφραση στα αλβανικά), «Μια μέρα στον Πόντο», θεατρικό, Αφοί Κυριακίδη, 1997, «Στα σύνορα της νύχτας», ποίηση, Πολωνική έκδοση, 2000, «Στη θέαση του κόσμου», ποίηση, Ποντοπορία, 2006, κ. ά.
Έχει βραβευθεί με το Πρώτο Βραβείο «Μενέλαου Λουντέμη» της Εταιρείας Ελλήνων Λογοτεχνών και με το Πρώτο Βραβείο της πνευματικής Εστίας «Τάκη Τρανούλη». Έργα της έχουν μεταφρασθεί στα Αλβανικά, Πολωνικά, Ιταλικά, Γαλλικά, Ουγγρικά και στα Αγγλικά. Αποσπάσματα κειμένων της έχουν περιληφθεί σε εγχειρίδια του Δημοτικού Σχολείου και του Λυκείου. Έχει δημοσιεύσει έργα της σε περιοδικά, ανθολογίες, συλλογικές εκδόσεις στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, ενώ έχει φιλοξενηθεί σε ΜΜΕ, έχουν μελοποιηθεί ποιήματά της κι έχουν ανεβεί θεατρικά έργα της, για την τηλεόραση και θιάσους της Αθήνας.
H Ερευνητική και καλλιτεχνική ομάδα δ ρ Υ ο ς τ ο Π ο ι, δημιουργήθηκε το 2004 από την Άννα Λάζου, ως μετεξέλιξη της Θεατρικής Πρωτοβουλίας Νέων ΔΡΥΣ του Πανεπιστημίου Αθηνών και έχει παρουσιάσει σειρά παραστάσεων στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.
Η Ομάδα Αρχαίας Όρχησης του Θεάτρου “ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ”, λειτουργεί από το 1991 στο Θέατρο «Δόρα Στράτου». Η ιδιομορφία της Ομάδας είναι, ότι συνδυάζει την επιστημονική έρευνα με την καλλιτεχνική αναζήτηση. Στο πρόγραμμά της εντάσσονται τόσο η θεωρητική, όσο και η πρακτική μελέτη και έρευνα, της ελληνικής Αρχαιότητας (όρχηση, μουσική, αρχαίο δράμα), αλλά και διαφορετικών χορευτικών παραδόσεων άλλων πολιτισμών. Επίσης, μελετώνται μορφές χοροθεραπείας από την Αρχαιότητα ως τις μέρες μας. Πέρα από τη μελέτη, σκοπός της Ομάδας είναι η παραγωγή χοροθεατρικών παραστάσεων από τα ίδια τα μέλη της, καθώς και η συνεργασία της με άλλους φορείς, όπως αντίστοιχες ερευνητικές ομάδες της Ελλάδας και του εξωτερικού.
H Πολιτιστική Πρωτοβουλία Νέων YOU.C.I. (2007), η οποία και υποστηρίζει τεχνικά την παράσταση, είναι μια καλλιτεχνική, πολιτιστική, μορφωτική και κοινωφελής, μη κερδοσκοπική εταιρεία, με στόχο την ανάπτυξη της δημιουργικότητας των νέων ανθρώπων, με κάθε δυνατό κοινωνικό μέσο. Δίνει έμφαση και προτεραιότητα, στις παραστατικές τέχνες (θέατρο – χορός, performance), στη συνέχεια στις υπόλοιπες τέχνες, σε επιστήμες σχετικές με τον πολιτισμό και τις τέχνες και σε αθλητικές, οικολογικές και φυσιολατρικές δραστηριότητες ή στο συνδυασμό δραστηριοτήτων με άξονες την τέχνη και το περιβάλλον.