Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

ΒΡΑΒΕΙΟ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΓΡΑΦΙΚΟ ΕΡΓΟ

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη, 6 Μαΐου 2015 στον Πολυχώρο Αίτιον, η παρουσίαση της ποιητικής συλλογής «ΒΙΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΑ» της Δρος Ιωάννας Μάστορα από τις Εκδόσεις Αρναούτη. Την εκδήλωση παρακολούθησε κόσμος του πολιτισμού και του πνεύματος, επιστήμονες, συγγραφείς και ποιητές, μουσικοί, ζωγράφοι άνθρωποι του θεάτρου κα. Όπως αναφέρθηκε στην κριτική του θεωρητικού Ιστορικού Τέχνης κ. Λεόντιου Πετμεζά:«......Στην ποιητική αδεία της Ιωάννας Μάστορα η ζωή αυτοβιογραφείται μέσα από την εκφραστικότητα της σύλληψης των πολυκύμαντων εκφάνσεων της πορείας του ανθρώπου. Οι μελετημένες προοπτικές που παραθέτει πολλαπλασιάζονται και μεταβιβάζονται πολυσήμαντα και πολυδιάστατα σε σκέψεις και λογισμούς με πρόσβαση στην ιχνηλασία μιας εμβάθυνσης και μιας ενδοσκόπησης στον εσώτερο χώρο της ψυχής, μιας διερεύνησης που οδηγεί στη πραγμάτωση της ευκρίνειας, ενώ παράλληλα ρυθμίζει τις αντανακλάσεις της ύπαρξης μέσα από την αλήθεια της αμεσότητας και την αναγνώριση της απτότητας........»
Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η κριτική της Δρος Ανθρωπολογικής Φιλοσοφίας και Λέκτορα στο Πανεπιστήμιο της Αθήνας κ. Άννας Λάζου: "H Ιωάννα Μάστορα ανήκει στις δημιουργούς που αποκαλώ «δημιουργούς του ΜΕΤΑΙΧΜΙΟΥ», σε όσες και όσους δεν ακολουθούν απόλυτα και ομαλά τις «ράγες» ούτε μένουν πιστοί στα δρομολόγια των «πινάκων», αλλά αγαπούν να κάνουν στάσεις, να αναρωτιούνται, να «επαναστατούν» στα καθιερωμένα. Η ποιητική πλευρά της αξιοθαύμαστα πολυπράγμονος δημιουργού είναι ευχάριστη έκπληξη και μια ακόμη απόδειξη της βαθειάς καλλιέργειας λόγου και της πνευματικής της μόρφωσης, της διακριτικής ευαισθησίας της και της προτίμησής της για τελειότητα κι επιλεκτικότητα στην μορφή του ποιήματος…..»
Ο ηθοποιός και Καθηγητής Δραματικής Τέχνης Πάρις Κατσίβελος ερμήνευσε ποιήματα της συλλογής και σχολίασε κριτικά το έργο: «Η ποιητική συλλογή ΒΙΟΥ ΜΥΣΤΗΡΙΑ είναι ένα ιδιαίτερα ¨μυητικό¨ έργο που μας καθοδηγεί λειτουργικά στην ειρηνική συμπόρευση και συν-δημιουργία μιας ¨νέας ζωής¨. Τα μυστήρια του Βίου, γέννηση, έρως, θάνατος....με τη γέννηση ο κύκλος σταματάει και εισερχόμεθα στο παιγχίδι της ζωής, με σπίθα να την ανακαλύψουμε.... Η ποίηση μας καθοδηγεί μυητικά σε όλα τα πεδία της ύπαρξής μας, να στραφούμε εγγύτερα στην Ουσία μας, εγγύτερα στον πυρήνα μας με μια διαδικασία που δομεί και προσφέρει τρόπους και δρόμους αυτογνωσίας και αναγέννησης…..»
Απαγγελία ποιημάτων έκανε η Ηθοποιός και Αγιογράφος Μαριλένα Φωκά με εκφραστικότητα. Ακολούθησε η παρουσίαση μελοποιημένων στίχων της συλλογής που επιμελήθηκε η Τέτη Κασιώνη και ο Νίκος Δούκας. Στο πιάνο συνόδευσε την τραγουδίστρια ο πιανίστας Μάρκος Κώτσιας προκαλώντας ρίγη συγκίνησης και ενθουσιασμού στους παρισταμένους. Η βραδιά σφραγίστηκε με διπλώματα αρίστης συνεργασίας στους συντελεστές της βραδιάς. Ο Εκδοτικός Οίκος βράβευσε τη συγγραφέα ως Συγγραφέα της Χρονιάς 2014-15 «…Βραβεύουμε τη συγγραφέα για τη συγγραφική της δράση και τη διεθνή αναγνώριση», δήλωσε ο Εκδότης κ. Δημήτρης Αρναούτης, ο οποίος απένειμε στη συγγραφέα ένα αντίγραφο Κυκλαδικού ειδωλίου, «με συμβολική σημασία». Να σημειωθεί ότι την συλλογή προλογίζει ο δημοσιογράφος συγγραφέας Πέτρος Κασιμάτης και επιμελήθηκε καλλιτεχνικά η φωτογράφος Έλση Καίλη.