Παρασκευή 17 Φεβρουαρίου 2012

Από την Ολυμπία στο Πεκίνο

Δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Οικονομικός και Πολιτικός ΚΑΘΡΕΦΤΗΣ

ΑΠΟ ΤΗΝ ΟΛΥΜΠΙΑ ΣΤΟ ΠΕΚΙΝΟ

ΙΩΑΝΝΑ Η. ΜΑΣΤΟΡΑ

Η ευγενής άμιλλα στην ύψιστη μορφή της, εμφανίστηκε στους πανελλήνιους Αγώνες και ιδιαίτερα στους αγώνες της Ολυμπίας. Ήταν το πανελλήνιο κέντρο αγωνιστικής δημοσιότητας έργων σωματικής και πνευματικής αρετής και ένα από τα στερεότερα θεμέλια της ηθικής ενότητας και της εθνικής συνείδησης του Ελληνισμού. Το αθλητικό παιδευτικό μοντέλο της Ολυμπίας δεν είναι μονοδιάστατο. Εκτός από τη φυσική - σωματική αγωγή διέθετε και άλλες μορφωτικές και πολιτιστικές διαστάσεις: ποίηση και μουσική. Έτσι μέσα από γυμνικούς, ποιητικούς και μουσικούς αγώνες αναδύθηκε το ανθρώπινο πρότυπο της εποχής εκείνης, καλλιεργήθηκε το αγωνιστικό ήθος, αναπτύχθηκε η κοινωνική συμπεριφορά, προέκυψαν νέες υψηλές ποιητικές εκφάνσεις, όπως τα ποιήματα του Βακχυλίδη, οι ωδές του Πινδάρου, και τα επιγράμματα του Σιμωνίδη, και υλοποιήθηκαν ιδανικές καλλιτεχνικές συλλήψεις, όπως ο Ερμής του Πραξιτέλη και ο ναός του Ολυμπίου Διός. Με αυτόν τον τρόπο το θεανθρώπινο πρότυπο, που δημιούργησε η Ολυμπία, καταξιώθηκε αισθητικά από πλαστικούς, ζωγράφους και ποιητές, οι οποίοι το ύψωσαν σε υπόδειγμα ζωής. Το Ολυμπιακό Ιδεώδες ταυτίστηκε  με ό,τι Αληθές, Υψηλόν και Ωραίο δύναται να δημιουργήσει ο άνθρωπος. Κοινά αποδεκτό είναι ότι η πολιτιστική επίδραση των Αγώνων αυτών υπήρξε ισχυρή για όλους τους Έλληνες και στη συνέχεια για όλους τους πολιτισμένους ανθρώπους.
      Παρόλα αυτά, το λίκνο του Πολιτισμού, η Αρχαία Ολυμπία κινδύνεψε από τις φλόγες της πύρινης λαίλαπας. Διασώθηκαν το παλιό και το νέο Μουσείο της Αρχαίας Ολυμπίας. Επιπλέον, έστω με μικρές υλικές ζημιές το Συνεδριακό Κέντρο και τα υπόλοιπα οικήματα της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας. Ο χώρος όπου βρίσκεται το μνημείο του Πιερ ντε Κουμπερτέν έχει καεί πλήρως και μόνο η στήλη παραμένει ακέραιη. Κάηκε το πράσινο του ιερού Κρόνιου Λόφου, γεγονός που έχει ανυπολόγιστη ζημία όχι μόνο για το φυσικό περιβάλλον αλλά και για την παγκόσμια ακτινοβολία και αίγλη του ιστορικού αυτού τοπίου.

Οι αρχαιολόγοι συμφωνούν ότι στον ιερό χώρο της Ολυμπίας υπήρχε οικισμός από την πρωτοελλαδική ακόμη περίοδο (2800 πχ). Τονίζεται μάλιστα ότι το πρώτο ιερό ονομαζόταν Γαίο κι ήταν αφιερωμένο στη Γη, τη γυναίκα του Ουρανού. Η πανάρχαια Θεά της Φύσης κυριαρχούσε στον ιερό χώρο, έχοντας εκτός των άλλων ιδιοτήτων της κι εκείνη της μαντείας. Αυτό αφήνει σαφώς να εννοηθεί ο Παυσανίας λέγοντας ότι στο Γαίο, υπήρχε από πολύ παλιά ένα μαντείο το οποίο ανήκε στη θεά Γη. Ένα από τα παιδιά της γης, ο Κρόνος, κατάφερε να εκθρονίσει τον πατέρα του από το θρόνο και να γίνει κυρίαρχος της τοποθεσίας μαζί με τη γυναίκα του Ρέα. Η παρουσία του Κρόνου στην Ολυμπία μαρτυρείται όχι μόνο επειδή έδωσε το όνομά του στον υπερκείμενο λόφο (Κρόνιο), αλλά επίσης από την ύπαρξη βωμού αφιερωμένου σε αυτόν όπου οι άνθρωποι της χρυσής εποχής όπως αναφέρει ο Παυσανίας προσέφεραν θυσίες κάθε χρόνο. Διατυπώθηκαν πλείστες ανακρίβειες, ασάφειες κι ελλιπείς αναφορές για την ιστορική σημασία του Κρόνιου λόφου από τους ιθύνοντες, που είναι γεγονός άξιον απορίας. Κυκλοφορεί μάλιστα κι ανέκδοτο. Στην ερώτηση: «Πώς θα μεταφερθεί η Ολυμπιακή Φλόγα από την Ελλάδα στο Πεκίνο;» η απάντηση είναι «Από δέντρο σε δέντρο». 

  Η ανάμειξη της Κίνας στα Ολυμπιακά δρώμενα ξεκίνησε στις αρχές του 1920, όταν ένας διπλωμάτης από αριστοκρατική γενιά, ο WANG Zhenting επιλέχθηκε ως ο πρώτος Κινέζος που ορίστηκε μέλος της Δ.Ο.Ε., το 1922. Παρόλα αυτά, για πολλές δεκαετίες οι σχέσεις της Κίνας με το Ολυμπιακό Κίνημα ήταν ασήμαντες, ακριβώς επειδή το έθνος είχε να αντιμετωπίσει πιο επείγοντα θέματα, για να μπορέσει να επιβιώσει ως χώρα κάτω από την πίεση που δέχονταν από ξένες δυνάμεις. Αργότερα, η διαμάχη με τη Δ.Ο.Ε, κράτησε την Κίνα έξω από την Ολυμπιακή οικογένεια. Όταν τελικά λύθηκαν αυτές οι διαμάχες το 1979, η Κίνα επέστρεψε στους κόλπους της Ολυμπιακής οικογένειας. Έκτοτε, η έννοια του Ολυμπιακού Κινήματος ρίζωσε βαθιά στην συνείδηση του έθνους.  Την 13η Ιουλίου 2001 κατά τη διάρκεια της 112ης συνεδρίας της ΔΟΕ στη Μόσχα, το Πεκίνο επελέγη να φιλοξενήσει την 29η Ολυμπιάδα το 2008 με 28 αθλήματα στο Ολυμπιακό πρόγραμμα. Η αντίστοιχη οργανωτική Επιτροπή συστάθηκε την 13η Δεκεμβρίου 2001, πέντε μήνες αφότου το Πεκίνο κέρδισε το δικαίωμα της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων του 2008. Η επιτροπή αποτελείται από 15 τμήματα και είναι υπεύθυνη για τον επιτελικό σχεδιασμό, την υλοποίηση, αλλά και την αξιολόγηση των Ολυμπιακών Προετοιμασιών. Αναμένεται να δώσουν το παρόν περίπου 10.500 αθλητές και 20.00 διαπιστευμένα μέλη του παγκόσμιου τύπου.  
Στη χώρα που αριθμεί το ένα πέμπτο των κατοίκων του πλανήτη, το Πεκίνο προετοιμάζεται πυρετωδώς για να φιλοξενήσει τους αγώνες του 2008, που θα λάβουν χώρα από τις 4-24 Αυγούστου του 2008. Με τη βοήθεια της σύγχρονης υψηλής τεχνολογίας θα αναδείξει με μια σειρά δραστηριοτήτων τον πολιτισμό, την ιστορία, την παράδοσή της χώρας σε συνδυασμό με τα σύγχρονα επιτεύγματα με σύνθημα «Νέο Πεκίνο» «Μεγαλοπρεπείς Ολυμπιακοί Αγώνες» και στοχεύοντας σε «Πράσινους Ολυμπιακούς», «Ολυμπιακούς Υψηλής τεχνολογίας» και «Ολυμπιακούς του Λαού». Σε σχέση με την παιδεία, τα προγράμματα που υλοποιούνται περιλαμβάνουν αμοιβαίες υποτροφίες, ανταλλαγές επισκέψεων μεταξύ μελών ινστιτούτων, εκπαιδευτικών κι ακαδημαϊκών ιδρυμάτων, συνεργασία μεταξύ Πανεπιστημίων κι ενθάρρυνση στην εκμάθηση ξένων γλωσσών. Για να εκπληρωθεί η απαίτηση για ανώτατες Ολυμπιακές σπουδές, κάποια εκπαιδευτικά ιδρύματα όπως το Πανεπιστήμιο Beijing και το Πανεπιστήμιο Φυσικής Αγωγής, δημιούργησαν Μεταπτυχιακά και Διδακτορικά προγράμματα. Τα προγράμματα είναι διαθέσιμα σε όποιους φοιτητές ενδιαφέρονται για την περαιτέρω εκπαίδευσή τους σχετικά με το Ολυμπιακό Κίνημα και τον αθλητισμό διεθνούς επιπέδου.
Σε σχέση με τον πολιτισμό και τις τέχνες προβλέπεται η συμμετοχή καλλιτεχνικών ομάδων από τη μια χώρα στα πολιτιστικά δρώμενα της άλλης, η συνεργασία ενώσεων συγγραφέων, η διευκόλυνση επισκέψεων δημιουργών από τους χώρους των καλών τεχνών, του χορού, του θεάτρου, της μουσικής. Επιπλέον, η Κίνα και η Ελλάδα έχουν συμφωνήσει να συνεργαστούν στους τομείς των αρχείων, των βιβλιοθηκών, του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής και να διευκολύνουν τις ανταλλαγές επισκέψεων κι ενημέρωσης μεταξύ οργανώσεων νεολαίας στις δύο χώρες. Στο πλαίσιο αυτό, η παρουσία της χώρας μας στους αγώνες του Πεκίνου πρέπει να μελετηθεί με ιδιαίτερη προσοχή, συνέπεια και τεχνογνωσία, ώστε τόσο αγωνιστικά όσο και στο επίπεδο του πολιτισμού και της εκπαίδευσης να επιτύχει να διατηρήσει τη λάμψη της προηγούμενης διοργάνωσης. 

 Επιπλέον, ενθαρρύνεται η συνεργασία μεταξύ δημοσίων ραδιοτηλεοπτικών φορέων και ειδησεογραφικών πρακτορείων αλλά και γενικότερα ΜΜΕ. Στο πλαίσιο για την επιστημονική και τεχνολογική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών προχωρά ικανοποιητικά η υλοποίηση προγραμμάτων για τη γεωργία, την ενέργεια, τη γεωλογία, τη βιολογία, την ωκεανολογία, την ιατρική και τη βασική επιστημονική έρευνα. Σημαντικός ακόμη τομέας της διμερούς οικονομικής και τεχνολογικής συνεργασίας είναι η ναυτιλία ένας τομέας στον οποίο η χώρα μας υπερέχει παγκοσμίως, ενώ ένας σημαντικός αριθμός από ελληνικά επενδυτικά προγράμματα αναπτύσσεται επιτυχώς στην Κίνα.