Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

ΦΟΒΟΥ ΤΟΥΣ ΔΑΝΑΟΥΣ ΚΑΙ ΔΩΡΑ ΦΕΡΟΝΤΕΣ

Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ

Της Ιωάννας Μάστορα
Δρος Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέα


Τώρα διαπίστωσε η κυβέρνηση ότι χρειάζεται να πάρουμε μέτρα -για το φέρετρο -της οικονομίας, και μάλλιστα τόσο αυστηρά που να απειλούνται αδιαπραγμάτευτα κεκτημένα εργασιακά δικαιώματα, ενώ τα τζάκια κι οι βαρώνοι του πλούτου δεν θίγονται, όπως θα ήταν αναμενόμενο. Αποδεικνύεται στην πράξη ότι η προεκλογική καμπάνια ήταν ένα επικοινωνιακό τρυκ χωρίς βασικούς στόχους, στρατηγικές και σχέδιο δράσης για τη διαχείριση εξόδου από την κρίση, ένα υπερωκεάνιο χωρίς πυξίδα, που πέφτει απανωτά στους σκοπέλους των Βρυξελών, έστω κι αν μιλά ποιητική αδεία για έξοδο από τη "στενωπό". Καμία πολιτική ανάπτυξης δεν φαίνεται στον ορίζοντα, αντίθετα απειλείται με οικονομική ανέχεια κι αποστέωση κάθε Ελληνικό νυκοκοιριό.
Το σχέδιο ήταν απλώς ότι του φανεί του Λωλοστεφανή και όχι μια συγκροτημένη μελέτη στηριγμένη σε έρευνα, κι ανάλυση των ισχυρών κι αδύνατων σημείων της Ελληνικής ανάπτυξης, των διακρατικών σχεδιών,των ευκαιριών που παρουσιάζονται σε διεθνή και παγκόσμια κλίμακα και των κινδύνων που ελοχεύουν (SWOT analysis). Πέσαν οι μάσκες κύριοι. Μετά την επίσκεψη της εξεταστικής αποδείχτηκε ότι η φωτογραφία της δίμετρης ξανθιάς στο facebook ανήκε στη θεία Ευτέρπη.Το ήξεραν αυτό οι εταίροι και τα κοράκια είχαν έτοιμες τις απάντήσεις ότι λέμε δηλαδή σε μια κηδεία-κουράγιο, ζωή σε λόγου σας. 
Η υπερηφάνεια του Έλληνα δοκιμάστηκε με τα Γερμανικά δημοσιεύματα και μάλλιστα την παραποιημένη παρουσίαση του απαραμίλου κάλλους γλυπτού, της Αφροδίτης της Μήλου στο Γερμανικό Focus, που βγάζει στην επιφάνεια την αδυναμία των Γερμανών να εκτιμούν και να υποκλίνονται στην πολιτιστική και πνευματική κληρονομιά της Ελλάδας-η Ιστορία διδάσκει- αλλά ακόμη να τολμούν να την αντιγράφουν και να την παραποιούν στα χοντροκομένα immitation Μπαροκ γλυπτά των παλατιών τους. Δεν ήταν τυχαία η απάντηση των Ελλήνων με τον Σάτυρο  σε διονυσιακή έκσταση-ακολουθία Διονύσου- σε μόνιμο εφηβικό πριαπισμό. Αν και ο σάτυρος αυτός θα το σκεφτόταν σοβαρά αν επρόκειτο για την κ. Mergel, γιατί οι σάτυροι είχαν γούστο, ως γνωστό κυνηγούσαν τις πανέμορφες νύμφες των δασών. Ξεκινά ερήμην μας ένας διεθνής έλεγχος, με αφετηρία εμάς κι ακολουθούν βεβαίως κι άλλες Ευρωπαίκές χώρες, όπως η Ισπανία, η Πορτογαλία, η Μεγάλη Βρετανία. Το σενάριο παραπέμπει στα συγγράματα του George Orwell για τον Μεγάλο αδελφό (1984), αλλά και την φάρμα των ζώων με πρωταγωνιστές τα γουρούνια.
Η Γερμανία αν και κατηγορεί τα "PIGS" για την κάκιστη οικονομική διαχείριση ξεχνά ότι στηρίζει την οικονομική της ανάπτυξη στα δανεικά του Ευρωπαίκού νότου. Η απεργία της ΑΔΕΔΥ και η εξαγγελία της Γενικής Ομοσπονδίας Καταναλωτών Ελλάδας για μπουκοτάζ σε όλα τα Γερμανικά προιόντα και καταστήματα είναι ένα αγκάθι στην άτακτη και βεβιασμένη δουλοπρεπή υπόκλιση κάποιων στις προσταγές της Ευρώπης. Επίκαιρος όσο ποτέ ο αρχιδικαστής Κελλυ σκιαγραφόντας το πορτέτο του Έλληνα.
Ποιό είναι το σχέδιο; Κάθε φορά που η κυρά Μέργκελ θα κάνει τη βόλτα της εμείς θα παίρνουμε κάμψεις; Η γενιά των χιλίων ευρώ δεν μπορεί να σφίξει άλλο το ζωνάρι, η ανεργία δεν οφελεί να ξεπεράσει το 30% τα χρήματα δεν πρέπει επουδενί να εξοικονομηθούν από τους συνταξιούχους. Ούτε βέβαια από ανεξέλεγκτα δανεικά, τόκους και πανωτόκια κατά το γνωστό "φοβού τους Δαναούς και δώρα φέροντες".
Τα μέτρα είναι απαραίτητα κι έπρεπε να εξαγελθούν προεκλογικά για να ξέρουμε τι μας περιμένει. Τόσος ήταν ποιά ο πόθος της εξουσίας που μας εξαπατήσατε. Χάσαμε χρόνο και μάλλιστα πολύτιμο χρόνο με τις φανταχτερές φιέστες και τις μεγαλόστομες υποσχέσεις. Συγκροτηθείτε, μελετήστε, επιτέλους για μια φορά σταθείτε με αξιοπρέπεια στο ύψος των περιστάσεων. Τέρμα στα ψέματα.