Παρασκευή 24 Φεβρουαρίου 2012

Top Models η Role Models


Δημοσιεύτηκε στην Εφημερίδα ΚΟΣΜΟΣ

Της Ιωάννας Μάστορα
Δρος Πανεπιστημίου Αθηνών, Συγγραφέα

Δεν είναι μόνο ο φόβος και η ανασφάλεια από την ύφεση της οικονομίας, περισσότερο τρομάζει η πτώση της αξίας της ανθρώπινης αξιοπρέπειας (οι λέξεις μαρτυρούν την εννοιολογική και σημασιολογική συνάφεια). Η Ελλάδα είχε κρυμμένους πάντοτε στο μανίκι της δύο άσσους, τον ανύπέρβλητο πολιτισμό της και την "μπέσα", αλλιώς το φιλότιμο."Καλύτερα να σου βγει το μάτι, παρά το όνομα έλεγαν οι παλιότεροι," έχω το κούτελο μου καθαρό", "για μια τιμή ζούμε", εκφράσεις που ξεθωριάζουν, ακούγονται πλέον μακρινές κι αντικαθίστανται με άλλες νέου τύπου, "να τα πιάσουμε", "να κάνουμε αρπαχτή", "μεγάλο φαγοπότι".

Όλα πωλούνται στο βωμό του κέρδους, της χρησιμοθηρίας και του ωφελιμισμού, αξίες, πιστεύω, παραδόσεις, χωρίς ηθικά διλήματα και περισυλλογή, έτσι απλά κι εύκολα, χωρίς πολλά πολλά με διαδικασίες, εξαιρετικά συνοπτικές. Η τιμή, τιμή δεν έχει.

Τα ΜΜΕ επικαλούμενα τη δημοκρατία του λόγου και το must του ιδεολογικού πλουραλισμού, έχουν παρασυρθεί σε έναν καθόλα ανταγωνιστικό κατήφορο δρόμο λάσπης. Ξεπουλάνε. Πάρε, πάρε, πάρε κόσμε. Κι όπως σε κάθε ξεπούλημα οι τιμές είναι ευκαιρίας, κάτω του κόστους. Δώστε στο λαό άρτο και θεάματα. Αλλά επειδή ψωμί δεν υπάρχει, προσφέρουν θέαμα, όσο πιο ευτελές και φθηνό, τόσο πιο εύπεπτο, ότι πρέπει για κατανάλωση. Καταναλώνουν σάρκα από ανορεξικές έφηβες, πλάσμένες από κόκκαλα και σιλικόνη.

Τα extension και οι φακοί επαφής κρύβουν καλά τα αμήχανα πρόσωπα, το σαστισμένο βλέμμα, που επιζητεί να βγει από την αφάνεια και τη μιζέρεια, φαινόμενα τριτοκοσμικών χωρών, με κάθε τίμημα. Το ημίφως κρύβει την ατέλεια, την έλειψη της αναλογίας και του μέτρου. Σβηστή λυχνία πάσα γυνή ομοία.

Φωτοτυπημένα Top Models, με το ίδιο μακιγιάζ, το ίδιο στήσιμο, την ίδια αποχαυνωμένη έκφραση. Και καθώς απουσιάζει κάθε κίνητρο προσωπικής κι επαγγελματικής ή οποιας άλλης ακαδημαϊκής εξέλιξης ο μόνος δρόμος είναι αυτός που γίνεται με ψηλά τακούνια.

Και οι μιμητές πολλοί και πολλές, μαθήτριες που κάνουν party για να μαζέψουν τα χρήματα μιας εκδρομής.